David Jeřábek
16. 5. 2024

Novotný: První měřák byla tradiční katastrofa

V kategorii Buggy 1600 se s německém Seelow potkalo 32 aut. Nikdo z českých jezdců se bohužel neprobojoval na stupně vítězů. Zlato si totiž odvezl nizozemský jezdec Danny Van Den Berg, se stejnou národností získal stříbro Rudy Van Buren a třetí dojel německý pilot Marvin Holzleitner. I přes velkou konkurenci se na sedmém místě umístil Arnošt Florián, desátý skončil Jakub Novotný, jednadvacátý Filip Duřt, na pětadvacátém místě skončil Daniel Pytloun. Jednatřicáté místo si odvezl Václav Kindl.

V prvním měřeném tréninku se na krásné čtvrté místo probojoval Arnošt Florián. Sedmý skončil Václav Kindl, čtrnáctý Jakub Novotný, jednadvacátý Daniel Pytloun a hned za ním dojel Martin Vaculík. 27. místo patřilo Filipu Duřtovi. „Po smolném Humpolci, ve kterém jsem skončil po 2. rozjížďce, jsem se moc těšil k odstartování mistrovství Evropy v Seelow s novým vozem z továrny Fast and Speed Chassis. Seelowská trať nepatří mezi mé oblíbené, ale říkal jsem si, že svojí složitostí mi může nabídnout plno nových zkušeností, které se mi do této sezóny budou hodit. Buggynu jsme na tento závod společně s mým taťkou připravili, jak nejlépe to šlo. Speciál je úplně jiné konstrukce něž jsem jezdil doposud v kategorii Junior Buggy, takže první jízdy pro mě byly složité. Warm-up jsem nezačal moc dobře a dělal jsem plno jízdních chyb, ale za pomoci Reného Mandela jsem chyby odstraňoval a postupně jsem zrychloval,“ říká Filip Duřt.

V druhém měřáku se otočily karty a druhé místo v tabulce vybojoval Novotný. „První měřený trénink byla tradiční katastrofa, jako vždy první skupina jede na mokré trati, takže výsledek byl až někde kolem 14. místa. Druhý trénink se povedl, byli jsme druzí o nějakých 0.060 vteřiny.“

Jedenáctý dojel Kindl, třináctý Duřt, patnáctý Pytloun, sedmnáctý Vaculík. V první rundě se Novotný dostal do čela tabulky.Pátý dojel Florián, jednadvacátý Duřt, za ním hned Vaculík a Pytloun. Kindl nedojel kvůli závadě motoru. „Do Seelow jsem se moc těšil. Byla to první letošní Evropa. Bohužel ale nakonec nebyla tak krásná, jak jsem si představoval. První trénink jsem se seznamoval s tratí, jelikož už to je pět let, co jsem zde jel, a můj čas tak byl nic moc. Druhý trénink jsem jel na mokru, a tak jsem ani jeden trénink nezajel pořádně. První řada mi utekla o jedno místo, což znamenalo jít z druhé řady s tou nejrychlejší skupinou. Tato sobotní rozjížďka ale pro mě nedopadla vůbec dobře, v první zatáčce po startu se mi rozsvítilo varování na vysokou teplotu vody, a tak jsem musel auto odstavit mimo trať což pro mě znamenalo konec a start z posledního místa do následující rozjížďky. Bohužel jsme kvůli této závadě museli měnit motor. Vše se povedlo a start do další rozjížďky byl možný,“ vysvětluje Kindl.

Ve druhé rundě jako třetí skončil Novotný, čtvrtý dojel Florián. Sedmnáctý skončil Vaculík, dvaadvacátý Duřt, pětadvacátý Pytloun. Třicátý skončil Kindl. „Touto rozjížďkou jsem si spravil chuť, kde jsem z poslední řady dojel čtvrtý. V další rozjížďce se mi povedl dobře start a hned po první zatáčce jsem byl druhý. Ale touto rozjížďkou to pro mě vše bohužel skončilo, když jsem se asi ve čtvrtém kole začal propadat a auto mi nechtělo jet dopředu. Po příjezdu do depa jsem zjistil, že se mi poškodil diferenciál, a tak jsem nemohl pokračovat,“ dodává Kindl.

Po třetí rundě se Novotný probojoval na druhé místo. „Sobotu jsme zakončili prvním místem v 1. rozjížďce. Ve druhé rozjížďce po nevydařeném startu jsme dojeli na druhém místě, takže jsme měli na 99 % jistý postup do semifinále, jelikož v naší kategorii nás bylo kolem 30 závodníků. Třetí rozjížďku jsme vyhráli s bezpečným náskokem a bez sebemenšího problému,“ komentuje Novotný.

Čtvrtý skončil Florián. „Do první rozjížďky jsem nastupoval do první řady jako třetí, což nebylo úplně nejlepší, ale stejně se mi podařilo dojet druhý. V druhé rozjížďce jsem si už mohl vybrat startovní pozici, kterou jsem si vybral dobře, protože jsem vyhrál a pak vlastně i třetí rozjížďku se mi podařilo vyhrát,“ konstatuje Florián.

Jednadvacátý skončil Duřt. „Celkově po rozjížďkách jsem se umístil na 21. místě a bohužel jsem skončil hned za branami semifinále. Celkově jsem se závodem v Seelow spokojený, posbíral jsem mnoho zkušeností a o trochu více se sžil s buggynou. Chci poděkovat rodině, mechanikům a fanouškům, protože jste to vy, kteří mě nejvíce posouváte dopředu,“ říká jezdec.Za ním hned dojel Vaculík. Pytloun skončil na 25. místě, Kindl na 31. pozici.

Ve finále se bojovalo do poslední chvíle. Sedmé místo si ze Seelow odvezl Florián. „Nejhorší část víkendu pro mě jednoznačně bylo semifinále. Na start jsem šel jako druhý, hned za Jakubem Novotným. Z první zatáčky jsem vyjel jako druhý, ale pak nastala moje osudová chyba, kdy jsem do zatáčky zatočil moc brzo, takže jsem vyjel na vant. Propadl jsem se až na nějaké sedmé místo, ale nakonec jsem dojel jako pátý což znamenalo postup do finále z poslední řady. Ve finále se moc nedařilo, abych řekl pravdu. Vůbec nevím, co se tam dělo, trať už nebyla v nejlepším stavu, takže tam vznikl docela chaos a jenom vím, že jsem dojel jako sedmý. Děkuju hlavně mé rodině, mechanikovi Ráďovi, a všem co mě podporovali,“ dodává Florián.

Desátý skončil Novotný. „Víkend se nemohl obejít bez semifinále, z čeho mám největší nervozitu z celého víkendu. Od startu jsem byl až na 3. místě, ale jezdec přede mnou se otočil, takže jsem jezdil druhý. Snažil jsem se útočit na první místo, cítil jsem, že by se to mohlo povést, ale vedoucí jezdec si neustále pohrával s brzdami, takže byla větší šance že se o něj přetočím, než abych ho předjel. Dojel jsem raději na druhém místě a postoupili jsme do finále. Tam jsem startoval z druhé řady, start se mi povedl, přežil první zatáčku a jel kupředu,“ říká Novotný a pokračuje s tím, že se bohužel z ničeho nic otočil a vznikla kolona.

„Já se z toho nějak vymotal a jel někde kolem 5. místa. Později po různých manévrech jsem se dostal zase za soupeře, co si hrál s brzdami a pokoušel jsem se ho předjet. Při jednom pokusu jsem se dvakrát rozmýšlel, vždy jsem přidal, ubral a když už jsem to místo viděl, že bych ho na “šoupačku” předjel, dveře se zavřely a já nestihl dobrzdit a skočil na něj. Jasně, je to moje vina, ale nemohl jsem udělat nic, když se v nějaké rychlosti prudce zabrzdí. Byl jsem tedy odsunut na 10. místo, body jsme nějaké získali a já jsem po prvním závodě ponaučený, jak a kdo jezdí. Děkuji týmu GT2 Motorsport, fanouškům a rodině za podporu,“ dodává Novotný.

Jednadvacátý v tabulce skončil Duřt. Na pětadvacátém místě skončil Pytloun. Jednatřicáté místo si odvezl Kindl. „Doufám, že další závodní víkend bude probíhat hladce a bude mít i šťastný konec,“ uzavírá Kindl.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů