David Jeřábek
16. 6. 2024

V Bausce jsem ukázal, že dokážu konkurovat dobrým jezdcům, říká Duřt

Bauska, vzdálená sedmdesát kilometrů od lotyšského hlavního města Riga, nedala spát ani šesti českým reprezentantům v divizi Buggy 1600. Třetí místo si z druhého evropského závodu letošní sezóny odvezl Jakub Novotný. První skončil německý pilot Steven Laubach a stříbro převzal Nizozemec Styn Jaspers. Čtvrtý skončil Arnošt Florián, desátý Daniel Pytloun, šestnáctý Martin Vaculík a devatenáctý Filip Duřt.

První měřené tréninky jsme v červnovém závodu jednoznačně ovládli. Ve své skupině první skončil Kindl, za ním Florián a třetí dojel Pytloun. Duřt skončil osmý, Vaculík devátý a Novotný patnáctý. Po druhém měřáku se karty obrátily. Po sečtení bodů obou měřáků Novotný skončil čtvrtý, Kindl, Pytloun a Vaculík skončili na desátém, jedenáctém a dvanáctém místě.

Patnáctý a šestnáctý dojel Florián a Duřt. “Na druhý závod mistrovství Evropy do Lotyšské Bausky jsem se hodně těšil. Většinou se mi zde hodně daří a trať je parádní, baví mě a dobře upravená. Už od soboty se mi dařilo. V prvním měřáku jsem dojel 3 a ve druhém 12. To vyšlo na 10 místo po obou trénincích a druhá řada v rozjížďce,” konstatuje Florián.

V první rundě po sečtení časů ze všech skupin na druhém místě skončil Novotný, Florián sedmý, Kindl devátý, Pytloun dvanáctý, Duřt šestnáctý, Vaculík na rozjížďku vůbec nenastoupil. V druhé rozjížďce třetí skončil Novotný, sedmý Pytloun, osmý Duřt. Vaculík se umístil na šestnáctém místě. Florián dostal černou vlajku po kontaktu s francouzským pilotem, který šel přes střechu. Do třetí rundy tak nastupoval z pralesa. “Upřímně jsme byli dost vystresovaní, abychom se vůbec dostali do semifinále,” vysvětluje Florián.

Kindl jízdu nedokončil. “Bohužel na první rozjížďku dost zapršelo a trať byla pod vodou. Nepovedl se mi úplně start a v cíli jsem byl až třetí. Následující rozjížďku jsem šel rovně do svodidel a tak jsem jí nedokončil. Ve třetí rozjížďce se mi z poslední řady povedlo dojet čtvrtý a tak mi to vydalo na třetí řadu v semifinále. Tam se mi ale zavřel postup dál do finále když se mi ve druhém kole utrhnul zadní diferenciál a jízda pro mě skončila,” přiznává Kindl.

Po třetí rundě Novotný obhájil bronz. Duřt se probojoval na páté místo, Pytloun skončil osmý, Kindl dvanáctý, Florián čtrnáctý a Vaculík dvacátý.

V semifinále Novotný ukázal, že opravdu stupně vítězů nehodlá pustit. Ve své skupině skončil druhý, Duřt desátý. V druhé skupině čtvrtý dojel Florián, za ním Pytloun. Vaculík a Kindl skončili na osmém a devátém místě. “Do semifinále jsem se dostal a startoval jsem z desátého místa. Po startu jsem se dostal na šesté místo a po předjížděcím manévru jsem skončil na jiném autě a propadl jsem se úplně dozadu. Sice jsem se do finále nedostal, ale z dvaceti jezdců, kteří jeli semifinále jsem měl na kolo pátý nejrychlejší čas. Abych to celé shrnul, výsledky byly prakticky žádné, ale spokojenost z výkonu byla velká,” popisuje Vaculík.

Finále potvrdilo Novotného bojovnost. Z druhého evropského závodu si odváží bronz. “Do semifinále jsme nastupovali do první řady, po startu byla mela, ale nějakým způsobem jsem z toho vyklouzl a dojel za Laubachem. Spadl nám kámen ze srdce a postoupili jsme do finále. Tam se jízda obešla bez kontaktů a problémů, pokoušel jsem se útočit na druhého Jasperse, ale trať už měla něco za sebou a jednoduše jsem se dovezl na krásném třetím místě,” říká Novotný.

Čtvrtý skončil Florián, desátý Pytloun. Právě on připouští, že start byl docela masakr. “Na startovním roštu ve finále jsem stál jako poslední až na desátém místě ve čtvrté řadě. Start byl docela masakr. V první zatáčce se mi sice podařilo probojovat dopředu ale hned za zatáčkou jsem dostal ránu do zadu po které následovala další rána na předek a já kompletně přišel o řízení. Tím pro mě finále skončilo a já byl desátý. Za mě to není špatný výsledek a jsem rád, že jsem ve finále vůbec byl. Závod jsem si užil a hlavně jsem si odvezl i pár bodů. Už se těším na příští víkend do Litevského Vilkyciai,” přiznává Pytloun.

Vaculík, Kindl a Duřt dojeli na šestnáctém, sedmnáctém a devatenáctém místě. “Do našeho smolného semifinále jsem nastupoval z první řady a začátky se vyvíjely dobře, osudové neštěstí pro nás bylo v předposledním kole, kdy se mi ohobloval tisícihran na pravém unašeči v diferáku, postupně jsem se začal propadat a naše naděje na finále zmizely. Celkově jsem ze závodů spokojený, ukázal jsem, že dokážu konkurovat dobrým jezdcům a závody mi přinesly hodně nových zkušeností. Na další závody lehce pozměníme nastavení podvozku a buggynu připravíme, jak nejlépe dokážeme, aby jsme mohli zase závodit v plné vášni,” říká Duřt.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů