David Jeřábek
1. 7. 2024

Na chvíli se do Štikovské rokle vrátí zlaté osmdesátky. Legenda tam pokřtí ikonický kalendář

Na letošním evropském závodu v Nové Pace, který se koná první červencový víkend, autokrosová legenda Bohumil Křesťan pokřtí historický kalendář Autocross “80” legends. Tento kousek si poté budou moci zájemci zakoupit buď přímo u pořadatelů v Nové Pace, či případně na dalších závodech ME a MČR. Na listech jednotlivých měsíců se objeví známá jména, jako je Willi Rösel či Karel Havel.

Jedna z legend československého autokrosu Bohumil Křesťan představil kalendář Autocross “80” legends, který promítá největší autokrosové legendy z 80. let. “Když jsem v zimě dělal pořádek ve fotkách a kronikách, které mi dal můj tchán a kamarád, dostal jsem nápad něco s dokumenty udělat,” vysvětluje Křesťan.

Osmdesátky byly pro autokrosovou disciplínu velmi úspěšné. Právě v tomto období tuzemský autokros vstoupil do toho evropského. “Přemýšlel jsem, že by chtělo tu dobu nějak oživit, už jen proto, že spousta jezdců z té doby již nežije. Tak vznikl za pomoci Tomáše Němce a Vojty Káry historický kalendář Autocross "80" legends,” konstatuje Křesťan, který chce veřejnosti přiblížit osmdesátá léta skrze tehdejší autokrosové speciály či sportovní vývoj jednotlivých jezdců.

Piloty, kteří se v kalendáři objevují, Křesťan vybíral hned skrze jedno kritérium. “Rozhodovalo umístění do třetího místa na mistrovství Evropy v 80. letech. Kupodivu to vyšlo na dvanáct pilotů, takže každý kalendářní měsíc má jednu stranu,” dodává Křesťan. Na zdech dílen či domácností pak dva z kalendářních měsíců bude zdobit například několikanásobný mistr Evropy WIlli Rösel či první český mistr Evropy Karel Havel.

Kde jinde by se měl kalendář pokřtít, než v takzvané mecce autokrosu, v novopacké Štikovské rokli. Tam se už tento víkend, od 5. do 7. července uskuteční další závod z evropské série. Zájemci si kalendář budou moci zakoupit na místě. Kdo to nestihne, nemusí se bát. Dílo bude k dispozici i na dalších závodech ME a MČR letošní sezóny, či je možné si ho objednat skrze mail: autokros.legendy@seznam.cz. Jde o velkoformátový kalendář a jeho cena se bude pohybovat do 500 korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů