Tereza Šimurdová
3. 7. 2024

Novotný: Ještě že je cesta do depa tak dlouhá. Stihl jsem se vykřičet

Na dalším evropském závodu, tentokrát v německém Matschenbergu, se v divizi Buggy 1600 ukázalo jednatřicet jezdců. První místo si odvezl německý pilot Markus Wibbeler, druhý skončil Arnošt Florián, třetí Nizozemec Danny Van Den Berg. “Když jsem v pátek přijel ke trati, tak jsem si všiml, že místní udělali na trati spoustu práce. Nejvíce byl znát povrch, který připomínal cement,” říká Martin Vaculík.

“Do německého Matschenbergu jsme jeli nervózní, jelikož jsme měli pouze jeden motor a žádný náhradní. Díky Bohu tým Maashorst nás zachránil a dovezl nám od motoráře ten náhradní, takže menší nervozita odpadla,” komentuje Novotný. První měřený trénink vyhrál Arnošt Florián, třetí skončil Jakub Novotný, čtvrtý Václav Kindl, čtrnáctý Daniel Pytloun, devatenáctý Filip Duřt, dvacátý Martin Vaculík.

V druhém měřeném tréninku skončil první nizozemský pilot Styn Jaspers, druhý skončil Novotný, třetí nizozemský jezdec Steven Laubach, čtvrtý Florián. “První měřený trénink se mi podařilo naměřit nejlépe ze všech a vzhledem k tomu, že druhý měřák byl pomalejší, tak jsem si vyjel pole position do první rozjížďky,” vysvětluje Florián. Dvanáctý Pytloun, třináctý Kindl, devatenáctý Vaculík, šestadvacátý Duřt.

V první rundě se na druhé pozici po sečtení bodů objevil Novotný, sedmý Kindl. “Závody pro mě začaly i celkem dobře, když jsem si vyjel čtvrté místo v měřácích. Díky tomu jsem šel do sobotní rozjížďky jako první na start ve svojí skupině. Po startu jsem byl až na třetím místě ale v průběhu se mi podařilo předjet soupeře a dokončil jsem jí na druhé příčce,” říká Kindl. Jedenáctý skončil Florián, třináct Pytloun, sedmnáctý Vaculík, jednadvacátý Duřt. Po druhé rundě po sečtení výsledků se na prvním místě v tabulce umístil Novotný. Osmý skončil Florián. “V druhé rozjížďce se mi podařilo vyhrát po souboji se Steven Laubachem. Ve třetí rozjížďce jsem jel stylem start cíl,” dodává Florián. Devátý Kindl, desátý Pytloun, šestnáctý Duřt, třináctý Vaculík.

Po sečtení bodů po třetí rundě Novotný obhájil první pozici. Třetí rozjížďku ale nehodnotí zas tak kladně. “Odstartoval jsem skvěle a vytvořil si bezpečný náskok, ale v poslední zatáčce jsem nedokázal zařadit správný kvalt a jak jsem se soustředil na ukazatel kvaltů, zapomněl jsem na zatáčku. Takže jsem se otevřel a před cílem mě předjel Styn Jaspers, ještě že cesta do depa je tak dlouhá, že jsem se stihl vykřičet a vychladnout. Moje chyba,” komentuje Novotný. Pátý skončil Florián, devátý Kindl, desátý Duřt, patnáctý Pytloun, třicátý Vaculík.

V semifinále v první skupině na druhém místě skončil Florián. “Na semifinále jsem se vůbec netěšil, protože jsem jel s Remo Kobrasem a Jakubem Novotným. Po startu jsme se hned dali všichni tři do kontaktu, ale já jsem měl nejhorší pozici, takže jsem musel ubrat a po chybě Kuby Novotného jsem nakonec dojel jako druhy, což znamenalo první řadu do finále, vysvětluje Florián.  

Třetí skončil Kindl, čtvrtý Novotný. “Klasické semifinále, které je pro nás poslední závody proti nám. Jezdil jsem druhý a když jsem věděl že na prvního už to zkoušet cenu nemá, tak jsem zvolnil a jel bezpečně. Bohužel mě vant z hlíny otočil a já se propadl na čtvrté místo. Fajn, ale hlavní je být ve finále co nejčastěji a sbírat body,” říká Novotný. Osmý se umístil Pytloun. V druhé skupině na třetím místě skončil Duřt.

Finále bylo opakované kvůli kolizi na trati. Na startu měl navíc problémy Filip Duřt. Jelikož nastoupil o minutu později, pořadatelé ho nepustili závodit. “Finále bylo jedno velké drama. V prvním startu jsme měli štěstí, vše se prodlužovalo a my neměli dobitou baterii, bugina pomalu umírala, ale nějak jsem odjel a dostal se na čtvrté místo, jezdci přede mnou se vysekali, ale nakonec byly vyvěšeny červené vlajky,” vysvětluje Novotný. Z dalšího evropského závodu letošní sezóny si Florián odvezl druhé místo. “Finále jsme jeli nadvakrát kvůli velké havárii, kdy trať byla neprůjezdná, a po opakovaném startu jsem dojel jako druhý. Chtěl bych poděkovat všem, co mě podporují a hlavně mechanikům,” dodává Florián.

Novotný v opakovaném startu po dvou kolech musel odstoupit. I tak skončil osmý. “Druhý start byl už lepší, jezdil jsem si kolem šestého místa, ale v poslední zatáčce někdo zabrzdil a všichni jsme se tam poťukali, já to schytal nejvíce a odjel jsem s urvaným předním zavěšením. Po dvou kolech jsem musel odstoupit. Dostali jsme se do finále a pobrali další důležité body. Momentálně nás čeká Nová Paka, připravíme buginu a budeme bojovat dál,” dodává Novotný.

Kindl skončil devátý. “Finále bylo zastaveno a tak byla šance začít znovu. Na start jsem jel jen s náhonem na zadek a auto mi nestartovalo. Kvůli poškození auta z předešlé kolize mi nakonec na startu chcípl motor. Po několika roztlačení a pokusech o záchranu, pro mě finále bohužel skončilo už na startovním roštu. Chci moc poděkovat tátovi, mechanikovi, rodině i všem, co mi pomáhali před restartem finále. Teď už nás čeká evropský šampionát na domácí půdě v Nové Pace a tak doufám, že se bude dařit zase o něco lépe,” vysvětluje Kindl.

Duřt skončil desátý. Pytloun a Vaculík se do finále nedostali. “Závod se mi sice vůbec nepovedl, ale aspoň jsem si ho trochu užil. Jsem rád, že i přes mé výsledky mě tým celý víkend naplno podporoval a snad si to vynahradím příští týden na mistrovství Evropy v Nové Pace,” doufá Vaculík.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů