David Jeřábek
30. 7. 2024

Novotný: Vše bylo fair play

Z francouzského St. Georges si v divizi Buggy 1600 Arnošt Florián odvezl první místo. Druhý skončil lucemburský jezdec Kevin Peters, třetí dojel Jakub Novotný. Celkem v divizi soupeřilo neuvěřitelných padesát jezdců.

První měřák vyhrál Florián. “V sobotu klasicky warm-up, ve kterém jsem skončil druhý. V prvním měřeném tréninku jsem skončil jako první, druhý měřák už nebyl tak růžový, protože jsem jel na vodě, což znamenalo sedmatřicáté místo, ale po sečtení obou tréninků jsem byl stále první,” míní Florián. Druhý skončil Novotný, dvanáctý Pytloun, jednadvacátý Duřt. “Před závodem jsem si stanovil cíl: pokud se dostanu do první desítky, budu nadmíru spokojený. V závodě bylo celkem 50 jezdců, považoval jsem to za velký úspěch na mou první sezonu v této divizi,” komentuje Duřt. Druhý měřák vyhrál Novotný, patnáctý Pytloun, sedmatřicátý Florián, čtyřiačtyřicátý Duřt.

První rundu vyhrál Novotný, Florián skončil devátý. “První rozjížďku jsem po souboji s francouzským jezdcem dojel jako druhý,” říká Florián. Sedmnáctý dojel Duřt, devatenáctý Pytloun. V druhé rundě na pátém místě skončil Novotný, sedmý Florián, devátý Duřt, sedmadvacátý Pytloun.

Třetí rundu vyhrál opět Novotný. “Všechny tři rozjížďky jsem jel společně se Stynem Jaspersem, který je velmi rychlý a souboje s ním jsou velmi zajímavé. Dokázali jsme ho porazit ve všech třech rundách a bylo to super, obešli jsme se bez kontaktů a vše bylo fair-play. Byli jsme na celkovém první místě po rozjížďkách a prvních 10 bodů v letošní sezóně bylo na kontě,” konstatuje Novotný.

Čtvrtý skončil Duřt. “Po tréninkových jízdách, kde jsem skončil na osmadvacátém místě, jsem nebyl příliš optimistický ohledně umístění do první desítky. Nicméně jsem se snažil posouvat dál a postupně se mi dařilo lépe a lépe. Rozhodující moment přišel v nedělní druhé rozjížďce, kde jsem dojel na druhém místě a třetí rozjížďku jsem vyhrál,” říká Duřt. Šestadvacátý skončil Pytloun.

Florián rundu nedojel. “Ve třetí rozjížďce po kontaktu s Markusem Wibellerem jsem urazil kompletně levé přední zavěšení,” přiznává Florián.

V semifinále v první skupině na třetím místě skončil Duřt. “Do semifinále jsem startoval z druhé řady, což bylo pro mě skvělé. Bohužel hned po startu jsem dostal nálož hlíny v první zatáčce. páté místo se mi však podařilo opravit na třetí místo, což mi zajistilo druhou řadu ve finále,” vysvětluje Duřt.

Čtvrtý skončil Novotný. “Přišlo na řadu semifinále, start se mi podařil a ujal se vedení. Bohužel hned v prvním kole byla bouda, takže byly červené vlajky. Druhý start se také podařil, ale hned v prvním kole jsem schytal defekt pravého zadního kola, celých 6 kol jsem bojoval o postup do finále, to už by bylo peklo kdyby se to zase nepodařilo. Díky Bohu jsme postoupili ze 4. místa a ve finále nás čekala třetí řada, šance nebyly nejvyšší, ale já byl odhodlaný ke všemu,” míní Novotný. V druhé skupině vyhrál Florián.

Z druhého evropského závodu si zlato odvezl Florián. “Na finále po vydařeném semifinále mi to vyšlo na první řadu, a to mi pomohlo k mému prvnímu vítězství v nové divizi,” konstatuje Florián.

Třetí skončil Novotný. “Start jsem přežil a v první zatáčce jsem se držel na vnitřku a podjel jsem soupeře, kteří se tam poťukali. Jezdil jsem na pátém místě a Kobras odpadl, takže posunutí o příčku výše. Dvě kola jsem jezdil za Puttenem, který dělal v horním vracáku chybu, zkusil jsem to a na šoupačku ho předjel. Do cíle jsem se vyhýbal dírám a snažil se to vše vcelku dovézt. Podařilo se a my jsme si odvezli celkově 30 bodů, byl to parádní víkend, sice štěstí se nám furt trošku lepí na paty, ale snažíme se. Děkuji celé rodině, fanouškům a GT2 Motorsport za podporu,” komentuje Novotný.

Duřt skončil devátý. “Ve finále jsem měl smůlu. V druhé zatáčce si to Remo Kobras přibrzdil a hodně zpomalil, to jsem nečekal a lehce jsem do něj narazil, což mě vyneslo. Bart van der Putten a Kevin Peters toho hned využili, poslali to pode mě a vyšoupli mě ke svodidlům, kde jsem si ohnul řízení a horní rameno. Nakonec jsem dojel celkově na devátém místě, což je stále úspěch, vzhledem k silné konkurenci,” dodává Duřt. Pytloun se do finále nedostal.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů