Tereza Šimurdová
26. 8. 2024

V posledním kole jsem měl šílené nervy...

V divizi Buggy 1600 v maďarském Nyirádu soutěžilo šestadvacet pilotů. Zlato si tentokrát odvezl Jakub Novotný. Nyirád byl po několika letech přidána do kalendáře evropských závodů, za což jsem velmi rád. Sice s daným počtem a směsí pneumatik jsme měli strach z očích, ale nakonec nám vyšly akorát,” říká Novotný.

V prvním měřeném tréninku vyhrál Václav Kindl. “Do Nyirádu jsem se velmi těšil, jelikož jsem zde už jednou jel a trať se mi líbila a už v prvním měřáku jsem zjistil, že mi asi i docela sedí. Měřené tréninky jsem totiž celkově vyhrál,” říká Kindl. Druhý skončil Jakub Novotný, třetí Arnošt Florián, osmý Martin Vaculík, třináctý Filip Hartman, patnáctý Daniel Pytloun.

V druhém měřáku až na jedenáctém místě skončil Pytloun, dvanáctý dojel Vaculík, třináctý Florián, čtrnáctý Harman. ”Celý víkend v Nyirádu začal pěkně, a to už i díky tomu, že se nám podařilo zajet slušný čas už ve volném tréninku. Bohužel ostrý měřák se nepovedl úplně podle představ a byli jsme třináctí, což naštěstí dalo ještě na druhou řadu,” říká Hartman.

Patnáctý Duřt. Novotný a Kindl nedojeli. “První měřený trénink jsme jeli na mokré trati, ale poslední kolo se povedlo a já skončil na druhém místě. V druhém tréninku jsem objel pouze jedno kolo, jelikož před mojí jízdou byly času skoro o dvě vteřiny pomalejší a já si byl jistý, že lepší časy než z prvního nebudou, pošetřili jsme buginu a pneumatiky,” vysvětluje Novotný.

V první rundě vyhrál Novotný, druhý skončil Florián, dvanáctý Hartman, patnáctý Kindl. “V první rozjížďce se mi úplně nepovedl start a když jsem se pak pokoušel předjíždět na první místo tak jsem si zašlápl auto a v cíli jsem byl až pátý,” říká Kindl. Devatenáctý skončil Pytloun. Vaculík a Duřt nedojeli.

V druhé rundě třetí skončil Novotný, čtvrtý Hartman, sedmý Kindl, jedenáctý Florián, patnáctý Pytloun. Vaculík neodstartoval a Duřt byl diskvalifikován. Ve třetí rundě vyhrál Novotný. “Všechny tři rozjížďky jsem jel opět se Stynem Jaspersem, takže jsem si byl jistý s férovými souboji. Vyhráli jsme všechny tři rozjížďky bez sebemenších problémů. Na první místě jsme skončili i po rozjížďkách,” pokračuje Novotný. Třetí skončil Kindl, šestý Hartman. “V rozjížďkách se nám dařilo a brali jsme jedno čtvrté místo a dvě dvojky, takže v nedělním semifinále jsem si docela věřil,” konstatuje Hartman. Osmý Florián. Pytloun nedojel, Vaculík a Duřt neodstartovali.

V semifinále v první skupině vyhrál Novotný. “Semifinále je a bude nejhorší část z celého víkendu, na startu se mnou stál Kobras a Jaspers a v druhé řadě “zelený” tandem Filip Hartman a Venca Kindl. Start se mi podařil a já si už ve druhém kole vybojoval příjemný náskok a do cíle jsem to dovezl na prvním místě,” říká Novotný. Třetí skončil Kindl, šestý Hartman. “Bohužel to se mi nepovedlo a skončili jsme na šestém místě. Tím se nám brány do finále zavřely a víkend pro nás bohužel skončil. Závěrem už zbývá říct, že ne vždycky se může dařit, ale o to více se těšíme na další závody,” Hartman. V druhé skupině skončil pátý Florián, šestý Pytloun.

Ve finále Novotný zabojoval a odvezl si první místo z dalšího evropského závodu. “Bohužel v jízdě před námi byla velká nehoda naší Elišky Pytlounové, takže jsme na startu vylezli všichni ven, protože přistával vrtulník. Doufám, že Eliška bude v pořádku. Start se mi podařil, udělal jsem si prostor do první zatáčky a uháněl vpřed. Po třech kolech jsem si udělal bezpečný náskok a už jsem začal jezdit na režim ECO, snažil jsem se co nejméně řadit a vyhýbat se dírám na trati. V posledním kole jsem měl šílené nervy, jelikož spojka už nevypínala tak, jak by měla a z buginy se ozývaly šílené zvuky.

Dostal jsem se do poslední zatáčky a z kopce dolů jsem už věděl, že to do cíle dojedu na setrvačnost nebo tam prostě doběhnu. Dokonce jsem dojel až do depa, takže nás to mile překvapilo, štěstí se k nám na půl otočilo zpět, za což musíme být vděčný. Jako první v sezóně jsme získali 35 bodů, což je kvalitní bonus do celkové tabulky a my budeme bojovat dál,” konstatuje Novotný.

Florián skončil pátý. “Po sečtení celkových výsledků nám to dalo na první řadu do semifinále, kde jsem po souboji s Ricardem Ottem dojel pátý, takže do finále z poslední řady, ale nakonec přes bojové podmínky se mi podařilo dojet jako pátý. Chtěl bych poděkovat rodině mechanikům a všem, co mě podporovali,” konstatuje Florián.

Kindl šestý. “Ve finále se bohužel projevila technická závada, se kterou jsem na start už najížděl a jen doufal, že to vydrží. Hned po rozsvícení zelných světel se mi jednička očesala a než jsem stihl dát jiný kvalt, tak už mě předjela i čtvrtá řada a já jel najednou z posledního místa. V druhé zatáčce jsem se hned přimotal do bouračky a tak jsem ztratil další metry. Na trati nebylo vidět na metr a tak jsem to jel více méně na slepo. I tak jsem se ale prokousával dopředu a v cíli to nakonec byla šestka. S výsledkem jsem celkem spokojený, i když to vždy může být lepší,” uzavírá Kindl. Nikdo jiný se do finále neprobojoval.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů