Tereza Šimurdová
5. 9. 2024

Denis Pytela: Přerov, trať, kterou miluji.

Do Přerova letos v divizi Touring Autocross 1600 přijelo bojovat dvanáct pilotů. Zlato si odvezl Milan Purma, stříbro Denis Pytela a bronz Martin Kopena. “Přerov je má nejoblíbenější trať vůbec. Dlouhé rovinky, tvrdý rychlý povrch, rychlé zatáčky, největší skok „Mamut“, vše, co napomáhá rychlé jízdě plné adrenalinu, což miluji,” míní Pytela.

Po trénincích na první pozici v tabulce skončil Tomáš Jánoš, druhý Milan Purma, třetí Denis Pytela, čtvrtý Martin Kopena. “Měřený trénink se sice moc nepovedl, zajel jsem třetí čas a kvalifikoval se tedy do „liché skupiny“ jako druhý,” vysvětluje Pytela.

Po rozjížďkách vedl na první pozici Kopena, druhý skončil Purma. “V rozjížďkách jsem dojel dvakrát druhý a poslední třetí rozjížďku jsem vyhrál. Po rozjížďkách jsem skončil druhý, takže první řada pro finále,” říká Milan Purma. Třetí skončil Jánoš, čtvrtý Pytela. “První rozjížďku nám nakropili, a kvůli tvrdému pogumovanému povrchu byla trať kluzká jak na ledě, ovšem s velkým štěstím se mi podařilo uklouzat na první místo, pak ovšem následovaly hodiny čištění auta. V druhé rozjížďce byla trať naštěstí již suchá, po startu jsem byl druhý a tak jsem dojel až do cíle.

Třetí rozjížďku jsem odstartoval též druhý a v jeden moment jsem měl šanci na předjetí, ovšem jsem to trochu přehnal a na výjezdu ze zatáčky jsem narazil do soupeře přede mnou tak, že kdybych hned nedupl na brzdy, tak bych ho pravděpodobně přetočil, což by mi mohlo hrozit vyloučení z jízdy. Naštěstí díky dobré reakci jsme vše ustáli, ovšem tím jsem se zbrzdil dost na to, aby mě předjel jezdec, co jel za mnou, a tak jsem skončil na třetím místě,” vysvětluje Pytela. Pátý skončil Jánoš.

První místo si z dalšího republikového závodu v Přerově odvezl Milan Purma. “Finálový start se mi povedl a dostal jsem se na první místo. To jsem si udržel až do cíle. Chci moc poděkovat rodině a Milanovi Galášovi z GT2 Motorsport. Těšíme se na domácí závod v Nové Pace,” komentuje Purma.

Druhý skončil Denis Pytela. “Do finálového závodu jsem se bohužel kvalifikoval jako čtvrtý a startoval tak z druhé řady. Start se docela povedl a před první zatáčkou jsem jel zároveň s první řadou, ale v „esíčku“ za startem jsem schytal nepříjemné kontakty a na „Mamutovi“ jsem byl ve skoku málem vytlačen do svahu a musel jsem tedy přibrzdit, jinak by mohla vzniknout velká havárie. Tak jsem se ocitl na čtvrtém místě, na kterém jsem jel po většinu závodu, ovšem v předposledním kole se mi podařilo udělat manévr, díky němuž jsem se v jediné zatáčce dostal o dvě pozice výše, tedy na druhé místo, a to jsem si uhájil až do cíle. Jsem maximálně spokojen, závody pro mě skončily úspěchem i přes neoptimální kvalifikaci. Zároveň díky neobvyklému a pošmodrchanému umístění ostatních závodníků jsem se aktuálně ocitl na prvním místě v celém seriálu, byť ne s velkou rezervou. Tudíž příští dva závody v Nové Pace a v Sedlčanech budou stále plné adrenalinu,” říká Pytela.

Třetí dojel Martin Kopena. “Do finálové jízdy jsem si vybíral startovní pozici – po dohodě s týmem jsme zvolili vnitřek. Bohužel mi auto moc dobře neodjelo, ale naštěstí jsem dojel jako druhý za Milanem. Asi po třech kolech jsem začal ztrácet a po soubojích s Tomášem a Denisem jsem dojel na třetím místě,” konstatuje Kopena.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů