David Jeřábek
16. 9. 2024

Novou Paku bych zhodnotil jako závod o přežití, říká Denis Pytela

V divizi Touring Autocross 1600 se tentokrát setkalo sedm pilotů. Zlatou medaili na šampionátu v Nové Pace vybojoval Milan Purma, stříbro získal Denis Pytela a bronz Martin Kopena. „Novou Paku bych zhodnotil jako závod o přežití. Trať patří k nejnáročnějším v ČR, a proto je jednou z mých nejoblíbenějších. Mám rád výzvy, ovšem problém nastává, když se o trať nepečuje řádně – v takovém případě se stává velmi nebezpečnou,“ komentuje Pytela.

První měřený trénink vyhrál Milan Purma, druhý skončil Tomáš Jánoš a třetí Denis Pytela, následován Martinem Kopenou na čtvrtém místě. Druhý měřený trénink opět ovládl Purma. „Nová Paka je můj domácí závod a mám ji moc rád. Celý víkend se mi celkem dařilo, až na druhou rozjížďku, kdy jsem po několika kontaktech dojel poslední,“ hodnotí Purma. Druhé místo obsadil Kopena, třetí Tomáš Jánoš a čtvrtý Denis Pytela.

První rundu vyhrál Tomáš Jánoš, Purma skončil druhý a Jakub Jánoš třetí. Denis Pytela dojel čtvrtý, Kopena šestý. Druhou rundu ovládl Jakub Jánoš, druhý skončil Pytela, třetí Tomáš Jánoš, šestý Kopena a sedmý Purma. Třetí rundu opět vyhrál Jakub Jánoš, druhé místo obsadil Milan Purma, třetí Martin Kopena a čtvrtý Denis Pytela.

Zlato si z republikové Nové Paky odvezl Milan Purma. „V rozjížďkách jsem si vyjel druhé místo. Jakub Jánoš, který měl pole position, bohužel nenastoupil kvůli problémům s převodovkou. Start se mi povedl a ujal jsem se vedení. Asi ve třetím kole šel však Tomáš Jánoš velmi ošklivě přes střechu a závod byl zastaven. V opakovaném finále jsem startoval z první řady sám a stylem start–cíl jsem dokázal zvítězit. Děkuji novopackým pořadatelům za skvělé závody,“ vysvětluje Purma.

Stříbrný věnec si převzal Denis Pytela. „Osobně se mi závody docela povedly, i když začátek moc ne. Měřený trénink se mi nepodařil podle představ, takže jsem se v rozjížďkách musel probojovávat kupředu. To bylo velmi náročné kvůli stavu tratě. Máte dvě možnosti – buď se spokojit s pozicí po startu, nebo bojovat a riskovat technické problémy. Vybral jsem si spíše vytrvalostní přístup, ale moc se mi nepoštěstilo, takže jsem se od měřených tréninků moc neprobojoval kupředu. Startoval jsem tedy až z druhé řady, ale v první řadě byl jen jeden protivník, takže jsem měl před sebou prázdný prostor. To však nestačilo na první místo hned po startu, takže jsem se nakonec spokojil se stříbrem. I tak mi to stačilo k prohloubení náskoku v celkovém seriálu, z čehož mám velkou radost. Ovšem nadšený nejsem z toho, že závody v Nové Pace připomínají spíše derby než autocross,“ komentuje Pytela.

Bronz získal Martin Kopena. „Na Novou Paku bych nejraději co nejdříve zapomněl. Začalo to sice dobře druhým časem v měřených trénincích, ale pak už se mi nedařilo nic. Od špatného výběru startovní pozice až po nepovedené starty a kontakty, které určitě nebyly mým cílem,“ říká Kopena.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů