Tereza Šimurdová
25. 9. 2024

Velká bitva, zapadající sluníčko a rozbitá trať

Ve Francii v divizi buggy 1600 bojovali pouze čtyři naši piloti. Do finále se však probojovali pouze dva. První dvě pozice na stupních vítězů však ovládli nizozemští jezdci Ricardo Otto a Rudy Van Buren. Arnošt Florián skončil třetí a odvezl si tak cenné body do tabulky. Jakub Novotný vybojoval šesté místo.

“Do Saint Igny de Vers nás bylo přihlášeno celkem 45 závodníků v naší kategorii, samozřejmě víceméně polovina jsou místní jezdci, kteří nám jedou krást cenné bodíky, ale to už je taková klasika,” vysvětluje na začátek Novotný.

V prvním měřáku dojel třetí Arnošt Florián, čtvrtý Jakub Novotný, šestnáctý Filip Duřt. Martin Vaculík neodstartoval. V druhém měřáku vyhrál Novotný, druhý skončil Florián, čtrnáctý Duřt, čtyřiatřicátý Vaculík. “Mame za sebou další závodní víkend a tentokrát znovu ve Francii. Jak je u mě už známo, ani tuhle Francii jsem neměl moc rád ale po letošním roce jsem změnil názor. Měřené tréninky se mi povedly, takže jsem šel do rozjížďky z prvního místa,” popisuje Florián.

V první rundě čtvrtý skončil Florián, jednadvacátý Duřt, čtyřiatřicátý Vaculík. Novotný rundu nedojel. “První rozjížďka dopadla tak, jak jsme přesně nechtěli. Od startu jsem byl o půlku buginy před soupeřem a chtěl si pohlídat vnitřek, bohužel jsem manévr udělal moc brzo a soupeř přes mě přeskákal a bylo po nadějích, měl jsem urvané přední rameno a dál jet se nedalo. Nálada nebyla úplně pozitivní, protože v této konkurenci je fakt asi spíš zázrak, s nedojetou jednou rozjížďkou něco vybudovat za výsledek,” popisuje Novotný.

V druhé rundě skončil Florián pátý, Novotný osmnáctý. “Druhou rozjížďku jsem teda startoval z lesa, snažil jsem se přežít první rozjížďku a pomalu se posouvat dopředu. Šlo to, ale soupeři byli fakt rychlí a šancí na předjetí moc nebylo. Nakonec jsem ještě na cílové čáře předjel soupeře a urval čtvrté místo,” konstatuje Novotný. Vaculík skončil osmatřicátý. Filip Duřt rundu nedojel.

Ve třetí rundě Florián dojel třetí, Novotný šestý. “Třetí rozjížďka byla fajn, z druhé řady jsme dojeli na druhém místě. Celkově jsme skončili na patnáctém místě po všech rozjížděk a po takovém sobotním průseru jsme se dostali alespoň do semifinále,” přiznává Novotný. Vaculík nedojel, Duřt po jednom kole skončil.

V semifinálové jízdě v první skupině vyhrál Florián, pátý skončil Novotný.”Semifinále bylo drsný, všichni jezdci z top 10 tabulky byli se mnou na startu. Od startu jsme se s Petersem a Wibbelerem zasekli, takže jsme odjížděli až hluboko v poli. Postupně jsme se prokousávali vpřed, plno jezdců také odpadlo, takže se štěstím jsme vybojovali páté místo a postoupili dál do finále, to byl v sobotu pro nás těžce dosažitelný cíl,” konstatuje Novotný. Nikdo jiný se do semifinále neprobojoval.

Ve finále bojoval proto jen Florián, který skončil třetí a odvezl si bronz. “Do semifinále jsem šel z prvního místa a taky jsem tak dojel. Do finále jsem šel jako první a hlavní úkol finále bylo dovézt auto celé a hlavně co nejlépe a neplést se do zbytečných kontaktů, což jsem splnil a dojel jsem jako třetí,” říká Florián.

Bojoval také Novotný, který skončil na šesté pozici. “Ve finále to byla jedna velká bitva, zapadající sluníčko, rozbitá trať nám finále velmi ztěžovalo. Po soubojích jsme do cíle dojeli na 6. místě, což je pro nás super výsledek, za kterým je schovaný sobotní propadák. Děkuji GT2 Motorsport, fanouškům a rodině za podporu,” vzkazuje Novotný.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů