Tereza Šimurdová
4. 10. 2024

Martin Kunc: Lepší návrat po sedmi letech jsem si nemohl přát

Do italské Maggiory přijelo soutěžit v divizi Crosscar 41 jezdců, z toho šest našich. Velkou premiéru za volantem CrossCar z dílny Romana Kalvody zažil v mistrovství Evropy Josef Švorc. Bohužel se nikdo z našich jezdců na stupně vítězů nedostal, ale páté místo vybojoval Jan Kuneš.

„Tuto trať znám. Byl jsem tu závodit už čtyřikrát díky Romanu Kalvodovi, se kterým jsme sem jeli na mistrovství Evropy ve vloženém závodě. Jeden rok si pamatuju souboje s Thierrym Neuvillem. Dokonce jsem tehdy skončil třetí,“ popisuje své zážitky z Maggiory Kuneš. Deváté místo obsadil Petr Doležal.

V prvním měřeném tréninku skončil Jan Kuneš sedmý. „První měřák se povedl. Byli jsme sedmí, což nás potěšilo. Věděl jsem o problémech na autě, které jsme museli řešit,“ vysvětluje Kuneš. Josef Švorc dojel na sedmnáctém místě, Tomáš Sulek na šestadvacátém, Adam Kotaška na třiatřicátém, Petr Doležal na sedmatřicátém a Martin Kunc skončil čtyřicátý.

Ve druhém měřáku obsadil patnácté místo Doležal. „Trať v Maggioře nepatří mezi mé oblíbené, ale i na takových okruzích je důležité sbírat body. Pátek přinesl skvělou atmosféru, když jsme se se závodními stroji projížděli městem. Vše vypadalo slibně, dokud nepřišla sobotní kvalifikace, která pro mě skončila zklamáním. Časy, které jsem zajel, bohužel nestačily ani na umístění v top dvacítce,“ popisuje Doležal. Šestnáctý dojel Kotaška, osmadvacátý Sulek, devětadvacátý Kuneš. „Druhý měřák jsme jeli klasicky na mokru kvůli našemu vysokému startovnímu číslu, takže jsme nezrychlili. Celkově jsme skončili na pětadvacátém místě,“ dodává Kuneš. Švorc skončil třicátý, Kunc sedmatřicátý.

V první rundě se do top desítky probojoval Doležal a skončil sedmý. Kuneš skončil sedmnáctý, Kotaška dvacátý, Švorc třicátý, Kunc jednatřicátý, Sulek třiatřicátý.

Ve druhé rundě skončil Doležal pátý, Kuneš desátý, Sulek devatenáctý, Kotaška jednadvacátý, Švorc šestadvacátý a Kunc dvaatřicátý. „Vrátit se po sedmi letech do seriálu kartcross, rovnou na mistrovství Evropy, a to ještě v Itálii, kde byla naprosto fantastická atmosféra od diváků… lepší návrat jsem si nemohl přát. Ale první den se mi moc nejelo. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem neměl trému před evropskou špičkou. Seznamoval jsem se nejen s novou tratí, ale i se speciálem. Tomu odpovídaly i dopolední výsledky ze soboty,“ popisuje Kunc.

Ve třetí rundě se Doležal probojoval na třetí pozici. „V rozjížďkách mě však potkalo nečekané štěstí. I přes nedostatečnou rychlost jsem díky dobrým startům nakonec skončil na celkovém druhém místě. Jak jsem ale tušil, štěstí mě opustilo v semifinále,“ konstatuje Doležal. Kuneš skončil osmý, Kotaška šestnáctý, Kunc devatenáctý. „Nedělní dopoledne bylo spíše probuzením ze sobotního odpoledne a pak přišla Q3, kde jsem konečně začal kontaktovat soupeře a skončil jsem na pro mě skvělém devatenáctém místě. Celkové devětadvacáté místo je pro mě nečekaným úspěchem,“ hodnotí svůj výkon Kunc. Sulek skončil čtyřiadvacátý, Švorc třicátý.

V semifinále se v první skupině na čtvrté pozici umístil Jan Kuneš. „Celkově jsme si vyjeli jedenácté místo. Startovali jsme ze třetí řady, a start se hodně povedl. V první zatáčce jsem šel pozdě na brzdy, brzdil jsem snad i očima, ale dostali jsme se na páté postupové místo. Přede mnou i za mnou byla mezera a v posledním kole jsem se vyhýbal Comtemu, trefil jsem balík, přetočil se o devadesát stupňů, ale hned jsem pokračoval dál a postup do finále vybojoval,“ popisuje Kuneš. V druhé skupině skončil pátý Doležal. „Druhá a třetí řada převálcovaly tu první, a tak jsem z pole position rázem spadl na sedmé místo po první zatáčce. Přesto jsem s trochou štěstí dokázal vybojovat poslední postupové místo,“ oddechl si Doležal. Kotaška dojel desátý. „Po třetí rozjížďce mi to těsně dalo na celkové dvacáté místo a postup do semifinále, kde jsem po kontaktu ve čtvrtém kole a s roztrženou gumou musel závod ukončit. I tak to jsou však cenné zkušenosti,“ konstatuje Kotaška. Nikdo jiný se do semifinále neprobojoval.

Do finále nastoupili jen dva naši piloti. Jan Kuneš si z Maggiory odvezl páté místo. „Ve finálové jízdě se start úplně nepovedl. Chinchilla, který startoval vedle mě, mi začal křížit dráhu a narazil do mě, ale naštěstí se nic nestalo. V první zatáčce jsem se dostal na šesté místo a pak jsem ještě předjel Davida Meata, který měl defekt pneumatiky, a získali jsme skvělé páté místo. Celý tým je za toto umístění moc rád. Závody v Maggioře byly parádní a těšíme se sem zase za rok,“ komentuje Kuneš.
Petr Doležal skončil devátý. „Ve finále jsem doufal, že se přede mnou něco velkého semele, ale bohužel se nic nestalo. V cíli jsem obsadil deváté místo. Být v první desítce z celkových jednačtyřiceti jezdců není špatný výsledek, ale měli jsme našlápnuto na mnohem lepší umístění,“ dodává Doležal.

Tereza Šimurdová

www.autokrosar.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články

© 2024 Autokrosar.cz ISSN 1805-1413 | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů